Úmysl apoštolátu modlitby s papežem Františkem na měsíc září

ZÁŘÍ – Ochrana moří a oceánů

Úmysl všeobecný:: Aby politici, vědci a ekonomové společně pracovali pro ochranu moří a oceánů.

Papež František připomíná, že oceány jsou společným lidským dědictvím. Moře, jako i celé stvoření má být vykoupeno, vrátit se ke své původní kráse (srv. Řím 8,22). Když je stvořený svět obnoven, také jeho jednotlivé prvky se vracejí ke své původní službě – a jestliže člověk plní své závazky dobrého hospodáře, potom také celá příroda „pracuje“ pro člověka. Vody byly stvořeny, aby dávaly život, a země proto, aby živila každého živého tvora. Bránu zaslíbené země střeží andělé, ale klíče k jejímu otevření má svatý Petr – člověk má vážnou zodpovědnost, která vyplývá z výše jeho poslání. Papež František připomíná, že znečišťování oceánů plasty, které vstupují do potravinového řetězce, se podepisuje nejen na zdraví mořské fauny, ale i na člověku. Moře má v biblické mluvě obsažnou symboliku“. V jeho hlubinách se skrývá leviatan, který však nemůže zvítězit nad Hospodinem (srv. Iz 27,1). Živá řeka proudící z chrámu vody moře uzdravuje (srv. Ez 47,8) a ten, který byl mořskými hlubinami pohlcen, po třech dnech vstává z mrtvých (srv. Jon 2,1). Na ikonách bývá moře znázorňováno v podobě tajemných úst, která mrtvé navrací životu. Papež František vyzývá k formaci mladé generace, aby dokázala správně číst jednu z knih Písma svatého – knihu stvoření

Úmysl národní: Ať jsou děti a mladí lidé otevření pro poznání Boha i svého místa ve světě a mají k tomu dost odhodlanosti i sebeovládání.

Křesťanství není jen nějaký celek pravd, v které se má věřit – soupis příkazů nebo zákazů, které je třeba dodržovat. Z tohoto pohledu by nemohlo nikoho přitáhnout! Křesťanství je osobní Bůh, který mne má natolik rád, že si přeje a žádá moji osobní lásku. Křesťanství je Kristus a křesťan v sobě dál nese jeho vroucí přání, pro které dal svůj život: abychom se milovali toutéž láskou, jakou On má rád nás (svatý Oscar Romero).