Úmysl apoštolátu modlitby s papežem Františkem na měsíc červenec

ČERVENEC – Poctivost v soudnictví

Úmysl všeobecný: Aby všichni, kdo spravují soudnictví, jednali poctivě a aby nespravedlnost, přestože ve světě i vítězí, neměla poslední slovo.

Za soudce a žalobce se modlí málokdo. A přitom mají velmi těžké povolání. Lidé u nich hledají spravedlnost, jsou neustále vystaveni nutnosti bilancovat a rozlišovat, jsou v pokušení buď tvrdosti, nebo rezignace. Jak může být tedy vše dobré odměněno a zlé potrestáno? Častá otázka. Papež František zdůrazňuje důležitou podmínku dobré práce soudců: jejich svobodu srdce. Adresuje jim tato slova: „Od čeho mají být soudci, státní zástupci a prokurátoři svobodní? Od nátlaku vlád, soukromých institucí, od organizovaného zločinu… zkrátka svobodní od struktur hříchu. Vím, že jste vystaveni nátlaku, vyhrůžkám a že být dnes soudcem, státním zástupcem a prokurátorem nezřídka znamená riskovat vlastní život! Odvaha těch, kdo i přesto nadále svobodně a poctivě vykonávají svoje soudcovské poslání, si proto zasluhuje uznání.“ Bez této svobody se státní soudní moc zkazí a bude plodit špatné ovoce. Jestliže v ní však statečně vytrvá, potom bude přispívat ke kvasu Božího království (srv. Lk 13,21).

Úmysl národní: Ať všichni lidé mají možnost odpočinku pro tělo i pro duši a ať všude objevují radost z Boží blízkosti.

Odpočinek je povzbuzením na cestě k lásce, o kterou se často zápasí s námahou. Kdo neumí odpočívat, může propadnout otročení nelásky, projevující se potom v různých formách. Již Starý zákon zdůrazňuje, že i otrok si v den odpočinku má oddechnout stejně jako jeho pán. Srdce každého člověka potřebuje jiný typ odpočinku. Někdo spočine a načerpá živiny v tichu, jiný v pokoji, někdo potřebuje duchovní četbu, jiný nadechnout se krásy, u jiného srdce odpočine, když plně zakusí Boží odpuštění a milosrdenství. Dejme prostor tichu, přátelskému slovu a skutečné blízkosti: od srdce k srdci! Nechejme ve svém srdci hovořit Srdce Kristovo, které je pramenem veškerého odpočinutí.